Съдържание

Статии

Николай Николов: От СО да измерят чистотата на въздуха на "Орлов мост", какъв прах търсят на Копитото?!

Много удобно е за управляващите в Столична община да измерват чистотата на въздуха със станция на Копитото, вместо на "Орлов мост". Това коментира общинският съветник от групата на БСП в СОС и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори. Той взе отношение по темата по повод повишените неколкократно показатели за допустими нива на фини прахови частици във въздуха на София в последните дни.

"Досега управляващите се оправдаваха с ремонта на "Орлов мост", коментира Николай Николов. - Заради него преместиха измервателната станция в "Младост". Не е лошо да има и там, но кръстовището на "Орлов мост" е доказано едно от местата в София с най-замърсен въздух. И там задължително трябва да има станция. А ремонтът приключи отдавна и вече не може да служи за оправдание".

Общинският съветник от групата на БСП е категоричен, че мъгливата пелена, която няколко дни поред от началото на месеца обгръща София не е друго, а смог. "Стигнахме до там да виждаме това, което дишаме, коментира Николай Николов. - Добре, че я има групата ентусиасти, които разположиха станции на над 200 места в София и направиха мобилно приложение, за да следим чистотата на въздуха във всеки момент от денонощието. Естествено, управляващите в Столична община ги обвиняват, че станциите им не отговаряли на стандартите. При тези скандално високи нива на замърсяване на въздуха обаче нищо не може да скрие истината. Факт е, че дишаме отрова".

Според Николай Николов "зеленият билет" и безплатният транспорт в дни с повишено замърсяване на въздуха в София биха били полезни и работещи мерки. "Трябва обаче да мислим и в посока на това как максимално да бъде намалено използването на твърдо гориво за отопление и преминаване към по-екологично, добави той. - Но тази мярка е свързана и с повишаване на стандарта на живот като цяло в България".

Странична лента