Съдържание

Статии

Георги Михайлов: Проблемът със сделката за ЧЕЗ е политически, защото засяга националната сигурност на страната

Георги Михайлов, народен представител от ПГ на "БСП за България", в разговор с Деница Гацинска в предаването "Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

За проблемите в НЗОК:

"Демонополизация на НЗОК част ли е от решаване на проблемите?", попита водещата Деница Гацинска. Георги Михайлов отговори, че проблемът с демонополизацията на касата е бил издигнат като мантра от управляващите още в предизборната им програма. Те обаче са използвали един термин, който не е професионален – "поетапна демонополизация на касата". Това понятие не съответства на принципите на здравния мениджмънт. Народният представител беше категоричен, че новият парламент работи вече една година, но все още нямаме никаква ясна перспектива за развитието на българското здравеопазване и решаване на проблемите му.

Георги Михайлов заяви, че скандалите около НЗОК в последните седмици са направили силно впечатление на всички. Били са изказани аргументи, че са били изнесени вътрешни цифри, което не е трябвало да се прави, че са били нарушени процедури и т.н. В крайна сметка обаче проверката, извършена от самата Здравна каса, е установила, че изнесените от проф. Плочев числа са верни. Станало е ясно, че предвидените средства за издължаване на НЗОК към европейски здравни каси, оказвали услуги на български граждани, са доста по-малки от просрочените задължения на касата към нейните партньори от ЕС. Всичко това, заедно с неизплатените надлимитни дейности, би могло да доведе до дефицит в бюджета на НЗОК и това е била и голямата тревога на здравната комисия. „Това, което прави впечатление на всички нас и което е особено неприятно, е, че продължава тази „патологична щафета”, както я наричаме, по смяна на принципалите в здравеопазването на 10 месеца!”, категоричен бе народният представител. Той добави, че очаква да продължат усилията за освобождаването на проф. Плочев.

За проблемите с областните и общински болници:

Георги Михайлов обясни, че в здравеопазването има още много сериозни проблеми, особено в периферията на страната. Положението на общинските болници е много сериозно, те имат много високи задължения към своите кредитори и дистрибутори. Тази група от болници обслужва една голяма част от територията на страната. Народният представител заяви, че с интерес и тревога очаква какви мерки ще бъдат предприети, защото непрекъснато се появяват нови и нови проблеми в общински и областни болници, тези проблеми се решават частично, на принципа на гасенето на пожара. „Засега не виждам едно стабилно, визьорско решение на това какво трябва да се случи с този голям вътрешен дълг на болниците към техните контрагенти и какво ще се случи с тяхното оперативно ръководство!”, категоричен бе Георги Михайлов. Той даде пример с болницата в Добрич, където голяма част от хирурзите са подали групово заявление за напускане, болницата в Смолян не може да възстанови графика на дежурствата в детското отделение и т.н. В заключение народният представител заяви, че е необходим нов модел за финансиране на здравеопазването.

За продажбата на активите на ЧЕЗ:

"БСП заяви, че ще се включи в утрешния протест на гражданите, политизира ли се по този начин протестът на хората?", попита водещата Деница Гацинска. Георги Михайлов заяви, че проблемът няма как да не е политически, защото той засяга националната сигурност на страната. Този проблем засяга толкова много хора, че той няма как да не бъде политически. Самите управляващи в началото са твърдели, че става дума за частна сделка, в която никой не трябва да се меси, докато в момента изразяват гръмогласно желание да се намеси държавата.

Георги Михайлов заяви, че днес БСП са внесли сигнал до прокуратурата, в който има няколко основни момента, които гражданите трябва да познават. Той продължи, че са нарушени няколко основни параметри на защита на националната сигурност. Един от тях е стратегията на манипулиране на ЕРП-тата. В нея изрично е записано, че тя включва контрол на държавата. Прави впечатление, че още преди няколко години е съществувало досъдебно производство, което е визирало работата на определен служител от българските институции, които контролират дейността на ЕРП-тата, чиито действия са застрашавали националната сигурност. Народният представител подчерта, че при първия договор за ЧЕЗ, сключен от правителството на Симеон Сакскобургготски, изрично е казано, че държавата няма как да бъде изолирана от управлението на това електроразпределително дружество. С втория договор, сключен от първото правителство на Борисов, това условие е било нарушено.

Георги Михайлов обясни също така, че БСП иска да бъде разследван произходът на средствата, които стоят зад финансирането на сделката. Самите управляващи са започнали да твърдят, че имат информация, че става дума за офшорни фирми и различни банкови институции. Всичко това не е възможно по един юридически издържан и морален начин. "Тоест ако става дума за бъдещото решаване на сделката, то следва да бъдат предприети действия към нейното действително разтрогване и участието на държавата като страна без съучастие с някои, чиито капитали не са известни и чиито управленски опит е достоен за съжаление или за ирония и той стана обект на хиляди вицове, което не се е случвало от много години. Всичко това трябва да стане по един нормален начин и това са усилията на БСП. А иначе последствията за отношението на хората към държавата, която трябва да защитава техните интереси, мисля, че са много тежки!", завърши Георги Михайлов.

Странична лента