Съдържание

Статии

Николай Цонков прочете декларация по повод Международния ден на мира

Народният представител от 25-и МИР в София Николай Цонков прочете от парламентарната трибуна декларация от името на ПГ на "БСП за България" по повод Международния ден на мира - 21-и септември. Публикуваме пълния текст на декларацията:

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Всяка година на 21 септември светът чества Международния ден на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден за укрепването на идеалите за мир. По традиция генералния секретар на ООН г-н Антониу Гутериш ще удари камбаната на мира и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията и се опитат да намерят мирно решение на конфликтите.

Седемнадесетте цели на ООН за устойчиво развитие,приети от всичките 193 членки на ООН, са визия за социален договор между лидерите на света и техните народи. Темата на Международния ден на мира за 2018 година е "Правото на мир: Всеобщата декларация за правата на човека става на 70 години".

Всеобщата декларация за правата на човека е важен документ в историята за човешките права. Декларацията беше приета от Общото събрание на ООН в Париж на 10 декември 1948 година и служи като общ стандарт за всички народи и всички нации. Всеобщата декларация е най-превежданият документ в света. Тя е достъпна на повече от 500 езика. Днес тя е точно толкова актуална,колкото и в деня на нейното приемане. Според генералния секретар на ООН, ”време е всички нации и всички хора да се съобразяват с думите на Всеобщата декларация за правата на човека,която признава присъщото на всички членове на човешката раса достойнство и равни и неотменни права”.

От няколко години Инициативен комитет с участието на Дружеството на ООН в България, Съюзът на ветераните от войните на България, съвместно с обществени,патриотични и младежки организации,с подкрепата на ученически и студентски клубове организира и провежда честването на Международния ден на мира в София и всички населени места в страната.

Парламентарната група на БСП за България призовава на този ден да бъдат ангажирани колкото се може повече държавни институции, граждани, младежи. В днешната сложна среда за сигурност в целия свят подобна проява у нас ще бъде част от усилията на международната общност за запазването на мира.

По традиция в София честването ще се отбележи пред паметника на Незнайния воин от 11 часа. Парламентарната група на БСП за България призовава днес да сме заедно и подкрепим милионите хора по света,които страдат от разрушителното действие на войни, тероризъм, ксенофобия, конфликти и насилие. Заедно, като "партньори за мир" можем да постигнем свят на мир, просперитет и достойнство за всички хора.

Парламентарна група "БСП за България"

Странична лента