Съдържание

Статии

Позиция на ръководството на МО в БСП – София относно изграждане на проекта „ Южен поток”

За нас проектът „Южен поток” все още не е приключен! Старата Европейска комисия използваше забавянето на проекта „Южен поток”  като политическа санкция срещу Руската федерация в конфликта между Русия и Украйна, от което последствия ще търпят редица държави, сред които: България, Италия, Гърция, Сърбия, Словения, Австрия.

За нас е неприемливо да се оказва политически натиск от страна на Европейската комисия във връзка с изграждането на проекта „Южен поток”.

За нас спирането на проекта „Южен поток” ще доведе единствено до загуби за България от транзитни такси, работни места и възможност за диверсификация на газовите доставки! Ще ни лиши от възможността да превърнем страната ни в стратегически енергиен възел за Балканите и Европа.

За нас спирането на проекта „Южен поток” е предателство от страна на управляващите към бъдещето на България!

Повече от 24 часа нямаше официални изявления от страна на властта, а Сърбия реагира веднага. Едва когато БСП настоя да бъде изслушан министър-председателя Борисов и ресорният министър в Народното Събрание, Правителството чу за проблема. А когато започнаха изявленията бяха, не в посока как се стигна до казуса, а в предлагане на алтернативи  – като решение на МС да започнат проучвания в Силистар и Терес – ескпертите подчертават, че там има хидрогаз на голяма дълбочина, който като шистовия газ се добива по метода "фракинг". За нас този метод е неприемлив и ние няма да позволим отравянето на нашите почви.

НИЕ НЕ ИСКАМЕ ГАЗОВАТА КРИЗА ОТ 2009 ДА  СЕ ПОВТАРЯ!

НИЕ НЕ ИСКАМЕ нашето поколение да става свидетел на това как всички ключови инфраструктурни проекти, изгодни за страната биват блокирани заради интереси на Изтока и Запада, или на частни корпоративни интереси за сметка на  България.

НИЕ ИСКАМЕ:

  1. Адекватни действия от страната на правителството на Република България за защита на националния интерес на страната и реализиране на проекта „Южен поток” според българското и европейско законодателство.

 

  1. Искаме министърът на енергетиката Петкова и министър-председателят Борисов да отговорят на въпроса:

 

Какво ще направи управляващата коалиция, за да защити българския интерес и да гарантира реализацията на проекта Южен поток?

 

 Ръководство на МО в БСП София

Странична лента