Съдържание

Статии

Да бъдеш кмет е отговорност и едва след това е привилегия, защото зад теб стои подкрепата на много хора

Ленко Петканин е роден на 1 август 1985 г. Има висше образование по финанси от УНСС. Работил е като помощник одитор в международния холдинг "ECOVIS". Управител е на частна фирма. Председател е на Младежкото обединение на БСП в София и в момента е кандидатът за кмет на социалистите в столичния район "Сердика".

Г-н Петканин, защо се кандидатирате за кмет на район "Сердика"?

За мен район "Сердика" е не просто един от районите в София, той е и мой дом. Аз съм роден и израснал в него. Със съжаление трябва да кажа, че нито моят квартал "Фондови жилища", нито който и да е от другите квартали са в състоянието, в което ние, жителите на района, искаме да ги видим. Искаме един нов, по-различен и приятен облик. 
За последните 8 години в района ни не е ремонтирана изцяло нито една улица. Няма кръстовище, на което да не можем да преброим минимум по 2 дупки, нашите читалища тънат в разруха, не ни стигат местата в детските градини... С една дума, район "Сердика" запада и това е видимо. Искам да сложа край на този процес. Заедно с гражданите може да работим за новия облик на района, в който живеем и работим.

Кои трябва да са приоритетите на кмета в район "Сердика", а и на Столицата като цяло? 

Няма сфера, която трябва или може да бъде подценявана от кмета на Столицата или на района. На първо място, винаги трябва да са хората и техните нужди. Да бъдеш кмет е отговорност, едва след това е привилегия, породена от факта, че зад теб стои подкрепата на много хора. За съжаление нашият район се възприема от кмета на София като краен, съответно и подходът на управление е като към крайните райони - гражданите да се оправят сами. 
Всеки от нашите квартали има своята специфика и само човек, който не познава района може да обобщи проблемите с една дума. Трудно е, но ще се опитам накратко да разкажа за всички проблеми, които общината така и не разреши за толкова време. В квартал "Фондови жилища" детската градина е отдадена под наем на частна такава. За съжаление има и изоставен строеж, който е развъдник на болести и "убежище" за наркозависими. В квартал "Банишора", най-големият ни квартал, няма нито един парк, подобен на парковете в заобикалящите ни райони като Възраждане, Илинден, Подуяне, Нови Искър, Надежда.
Орландовци и Малашевци са едни от най-изоставените. Там тротоарите се ремонтират с плочи втора-трета ръка. Има сериозни проблеми с ромите, а оставаме с впечатлението, че не се прави нито една стъпка по посока на разрешаване на рози проблем. Квартал "Бенковски" е можe би най-яркият пример за безхаберие и незаинтересованост от страна на управниците на София и "Сердика". В ХХт век жителите все още са оставени без канализация!

Кои са сферите, в които настоящото управление на столицата претърпя крах? 

Провалиха се в изпълнението на обещанията си! През последните 10 години ГЕРБ управлява, тяхна е и отговорността за лошото състояние не само на отделните райони, но и на столицата като цяло. Крах има в сигурността, инфраструктурата, екологията. Управляващите бягат от отговорност. Вместо да изпълняват това, за което са избрани - грижа за хората, те прехвърлят топката и делегират голяма част от своите задължения на частни фирми.

Освен кандидат за кмет вие сте и председател на Младежкото обединение на БСП в София. Смятате ли, че младежите в партията получиха достатъчно избираеми места в листите?

Местата в листите не се получават, а се заслужават. Възрастта не може да бъде водещ критерий при подбора на нашите кадри. Със съжаление трябва да кажа, че на места беше злоупотребено с можещи и имащи желание наши млади членове. 

Постигна ли БСП обновлението, за което настояваха членовете и симпатизантите й?

БСП е силна, тя е единствената партия, която може с пълно основание да се нарече политическа. БСП се променя, макар и не с темповете, с които ми се иска.

Смятате ли, че преференциалният вот удоволетвори искането на избирателите за мажоритарност в изборите?

Не, не смятам. За мен по-големият проблем е, че българите не гласуват. Всеки втори си остава вкъщи, вместо да упражни правото си на избор. Как тогава може да говорим за удоволетворение от преференциалния избор?

Странична лента