Съдържание

Статии

Реакцията на евродепутатите Илияна Йотова и Емил Радев за преврата в Турция

В студиото на "Беновска пита" тази неделя гостуваха евродепутатите Илияна Йотова (БСП) и Емил Радев (ГЕРБ). Ситуацията в Турция крие сериозни рискове за сигурността на страната ни. Около тази теза се обединиха гостите в студиото. Какво се случи в южната ни съседка и каква е позицията на България по темата, ето как коментираха случилото се депутатите в ефира на Канал 3:

"Още не е ясно какво точно се случи в Турция, но за България е важно там да има стабилност и спокойствие. Ако в Турция има дестабилизация и тя вече не е сигурна страна ,съгласно конвенциите и общоприетите закони, България става първа сигурна страна на пътя на бежанците. Последиците могат да бъдат огромни, това значи, че ние трябва да приемаме абсолютно всички, които искат убежище в нашата държава, колкото и да са те - дали 1000, дали 1 милион. Ако тези хора им бъде отказано убежище на друго място в Европа, то те ще трябва да се върнат обратно в България. Ние имаме огромен интерес да има пълна стабилност в Турция.", подчерта представителят на ГЕРБ в Европейския парламент Емил Радев.

Евродепутатът заяви, че страната ни може да разчита на помощта на НАТО е ЕС, които ще реагират в рамките на няколко дни при кризисна ситуация в България. По думите му, страната ни играе много важна роля в региона. "Ние винаги сме изисквали нужния ресурс, що се отнася до сигурността в региона и намаляването на мигрантска криза.", напомни той.

Илияна Йотова, евродепутат от БСП, изложи своята гледна точка за размирните събития в южната ни съседка:

"Това, което се случи беше един неуспешен опит за преврат, в него не участва цялата армия и след това един невероятно голямо количество чистки в армията и съдебната система. Говорим за нещо много страшно. Това ще направи проблемите за България двойно по-големи, а пред ЕС ще постави отново въпросите за сигурността и разрешаването на мигрантската криза."

По време на разговора на живо в телефонен разговор се включи и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Дискусията проследете във ВИДЕОТО:

 

Странична лента