Съдържание

Статии

Проф. Ваня Добрева: Екзекуцията на Вапцаров полага началото на неговото безсмъртие като творец, като социален революционер и крупен европейски антифашист

В онзи 23-ти юли 1942 година българският фашизъм разстреля великия поет на България и света Никола Вапцаров. Поредната жертва на българската реакция след Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Днес отново изричаме на висок глас: Нищо не е забравено и никой не е забравен! Нека пребъдват от век на век делото и заветите на героите, които ни призовават да сме верни на България, на високите човешки идеали и стремежи. Това призова проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП – София, по време на възпоменателна царемония по повод 75-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов. Събитието, организирано от Градския съвет на БСП – София, Българският антифашистки съюз, Съюза на българските писателите и Съюза на българските журналисти, се състоя пред Гарнизонното стрелбище в София.

На възпоменанието присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов, депутати, общински съветници, родственици на загиналите. Да се поклонят пред паметта на Вапцаров и другарите му дойдоха стотици граждани, които отдадоха почит и поднесоха цветя и венци.

Слова произнесоха вицепрезидентът Йотова, писателят и издател Иван Гранитски, журналистите Велислава Дърева и Петър Волгин. С емоционални думи към присъстващите се обърна и потомъкът на Никола Вапцаров, който носи неговото име.

Заместник-председателят на БСП – София и народен представител Христо Проданов заяви: „В днешния свят, в който фашизмът се завръща с пълна сила, е важно да почитаме паметта и да помним делото на Вапцаров, неговите другари и всички герои, които са се борили срещу това световно зло. И тази тема става все по-актуална. Ето защо е важно да съхраним истината за българския антифашизъм и да я предадем на следващите поколения.“

„Позорният акт на екзекутирането на Вапцаров полага началото на неговото безсмъртие като творец, като социален революционер и крупен европейски антифашист“, категорична е проф. Добрева.

Последния си стих Вапцаров е написал в 14 часа на 23 юли 1942 година:

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Странична лента