Съдържание

Статии

Иван Таков: Не сме яхвали протеста срещу Фандъкова, обвиненията, че сме вадили павета, са безумни

Иван Таков, общински съветник в СОС от групатана "БСП-лява България", в разговор с Деница Гацинска в предаването "Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

За протеста срещу Йорданка Фандъкова от 28 ноември:

"В неделя се проведе протест срещу управлението на кмета на София Йорданка Фандъкова с призив тя да излезе пред хората, което предизвика реакция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пита „От какво ще спасявате София?“ и по-конкретно БСП. Днес от стенограма на МС има обвинение към вас, че сте вадили павета на протеста, вярно ли е това?“, попита водещата Деница Гацинска. Иван Таков отговори, че различните хора са имали различни мотиви да участват в протеста. Той продължи, че щом управляващите не искат да чуят опозицията в Общинския съвет, тогава няма нищо лошо в това опозицията да им каже нещата от улицата. „Това беше граждански протест и ние бяхме там в качеството си на граждани. По никакъв начин нито сме оглавявали протеста, нито сме яхвали някакво недоволство, всеки имаше различна мотивация да е там! А това, че някой от БСП е вадил павета, най-малкото безумно звучи!“, категоричен бе общинският съветник. Той добави, че други хора са вадили павета през 2013 г. в София и са замеряли автобуси.

"Йорданка Фандъкова заяви, че се гордее с мащабите на ремонтите, които досега не са извършвани в София, във връзка с протеста, и даде пример как, според класация на ЕК софийското метро попада в топ 10 на най-успешните инфраструктурни проекти. Каква алтернатива за управление на София предлага БСП, след като не сте управлявали София от 1990 г. и не сте печелили избори от 2009 г?", попита водещата Деница Гацинска. Иван Таков отговори, че наистина метрото е успешен проект, но не може до това да се свежда цялата гордост на управляващите. Той продължи, че София е европейска столица на спорта през 2018 г., но му е много интересно какви пари ще бъдат заложени за спорт за следващата година. Всъщност всяка година София отделя за спорт около 1,5 милиона лева, което е 0,1% от бюджета. В същото време други градове в България отделят доста повече.

За бюджета на Столична община за 2018 г.:

Иван Таков заяви, че в Столична община все още не са видели дори идеи за бюджета за следващата година на управляващите. Това се случва въпреки обещанията на ГЕРБ, че тази година правенето на бюджета ще става по друг начин и общинските съветници ще имат по-голяма роля. „В последните години общинският съвет е превърнат във функция на администрацията. Бюджетът се внася в последния момент, готов, без да се обсъжда нищо по него, хвърля се. Ние даваме винаги като опозиция нашите приоритети и предложения и както се вижда след това от касовото изпълнение на бюджета е хубаво от време на време управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, защото се видя по колко от предложенията, които сме дали, сме били прави!“, категоричен бе общинският съветник от "БСП-лява България".

Иван Таков обясни, че е била сформирана работна група, която е излязла с един добър документ, според който политиките и приоритетите в бюджета за следващата година трябва да бъдат разгледани още през юни. През е септември е трябвало да се гледа и капиталовата програма, което е много важно предвид това, че тя никога не се изпълнява. Затова и общинските съветници от БСП са държали да участват в нейното съставяне, за да не се поставят едни и същи обекти от година на година.

За твърденията на Борисов, че БСП от завист иска да провали европредседателството:

"Борисов каза на конгреса на ГЕРБ, че от завист искате да провалите европредседателството, Вашият отговор?“, попита водещата Деница Гацинска. Иван Таков отговори, че категорично не може да се съгласи с това твърдение. Той заяви, че не може животът в България да спре за 6 месеца заради европредседателството. Освен това европредседателството не се случва благодарение на ГЕРБ, просто е наш ред в момента. "Разбира се благодарение на европредседателството, както видяхме от план-сметката за чистота, поне малко по-често ще бъдат мити улиците в София, така че да благодарим отново на еврочиновниците, че ще са тук за 6 месеца и ще имаме малко по-чист град през това време!", завърши Иван Таков.

Странична лента