Съдържание

Статии

Димитър Данчев: БСП подкрепя духа на промените в ЗУЗСО, но не и начина, по който ги предлагат

Димитър Данчев, народен представител от ПГ на "БСП за България", в разговор с Деница Гацинска в предаването "Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

За предложенията на БСП при гледането на Бюджет 2018:

"Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че това е седмицата на бюджета. Какви са най-важните ви предложения по най-важния закон в държавата?", попита водещата Деница Гацинска. Димитър Данчев отговори, че това са предложения, свързани най-вече с подобряването на качеството на образованието в страната, подобряване качеството на здравеопазването, преодоляване на неравенствата и преодоляване на регионалните различия. Конкретните предложения са свързани с отпадането на принципа "парите следват ученика" и прекратяване на практиката болничните заведения да са търговски дружества.

За протеста срещу кмета на София Йорданка Фандъкова от 26 ноември и за проблема с презастрояването:

Димитър Данчев беше категоричен, че протестът в никакъв случай не е бил политически, не е имало политически изказвания. Просто са се събрали хора, които искат да има по-високо качество на живота в София и по-ефективно разходване на публичните средства. Проблемите на столицата са много, те са свързани с мръсния въздух, задръстванията и т.н. Темата за презастрояването е застъпена и в Народното събрание под наблюдението на "БСП за България". През миналата седмица е бил разгледан проекта на арх. Здравко Здравков във връзка с измененията на Закона за устройство и застрояване на Столична община. "БСП за България" ще подкрепи този законопроект, защото вижда, че хаосът с презастрояването е достигнал нива, които вече предизвикват обществена нетърпимост. Има обаче сериозни критики на начина, по който се предлагат тези промени. "Има неща в законопроекта, които будят сериозно недоумение. В тази връзка бяха и изказванията на повечето гости на обсъждането в Народното събрание. Почти всички браншови организации изказаха свои резерви по конкретни текстове. Ние от БСП също ще направим преглед на всички тези становища и ще направим нашите алтернативни предложения за текстове, така че наистина промените в този закон да доведат до регулиране на процеса на презастрояване в града и да дадат шанс за по-добро качество на живот в тези новосъздадени жилищни пространства!", завърши Димитър Данчев.

Странична лента