Съдържание

Статии

Борис Цветков: Ще защитавам докрай предложението да има 5% отстъпка за хората, които си платят такса смет още в първия срок

Борис Цветков, общински съветник в СОС от групата на "БСП-лява България, в разговор с Деница Гацинска в предаването "Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

За протестите срещу презастрояването:

Борис Цветков обясни, че хора от най-различни възрасти и от различни райони на София протестират по повтарящи се проблеми. Например проблем, който засяга много квартали, е презастрояването. Поради погрешната политика през годините на реституция в реални граници в много междублокови пространства граждани са станали собственици на различни парцели и искат да извлекат максимална печалба час по-скоро. Всички тези процеси са довели до големи протести в "Младост", "Дружба", "Триадица", "Манастирски ливади" и други райони. "Хората искат да си запазят жизненото пространство и ние, техните избраници, е много естествено да бъдем заедно с тях и в отстояването на интересите им пред институциите, и на улицата, ако това се налага!", заяви Борис Цветков.

За недоволството от некачествените ремонти:

Борис Цветков обясни, че хората са недоволни от непрекъснатите ремонти на ремонтите. Той даде примери с много новоизградени метростанции или трасета, които или се наводняват, или пропадат. За съжаление Столична община няма механизми, с които да гарантира, че дадени обекти няма да аварират не в експлоатационния си срок, а дори още по време на строителството. "Общината трябва да изработи механизъм, с който още при даване на поръчката да бъде привлечено гражданското общество чрез активните граждани, журналистите, за да се следи има ли конкуренция, избира ли се най-добрата фирма, в цялост ли се разходват парите в определена насока и как се осъществява контрол!", категоричен бе общинският съветник.

За приемането на бюджета на Столична община:

Борис Цветков заяви, че в момента върви гласуването в парламента на бюджета на държавата и ще има ясен срок, в който общината трябва да приеме и своя бюджет. Нормалната практика би била районите и гражданите в тях да поставят своите искания, които са най-различни, и в един диалог да се вземе решение. В случая обаче се действа по обратния начин. Казва се например, че ще се прави кръстовище на две нива на бул. "България" за 20 милиона, че ще се отчуждава парцел на една от банките до гробището, за да се разширява то, в същото време всички предложения на опозицията от няколко години се отхвърлят, а те засягат реални проблеми на хората в няколко района. Преди месец на една от последните сесии се е казало, че понеже има неусвоени 6 милиона спешно са налага да бъде прехвърлен 1 милион за зимно кърпене на дупки по кварталите. "6 милиона бяха преразпределени не публично, а на коляно – 1 милион за тук, 2 милиона за там!", обясни общинският съветник.

За предложенията относно такса смет:

Борис Цветков обясни, че много държи на следната промяна. В такса смет през последните няколко години събраните средства трябва да отиват целево за почистване, третиране на боклуци, рекултивация на сметища и т.н., но за нищо друго. Оказва се обаче, че в София се събират повече пари, отколкото реално се разходват за тази дейност. Тоест Столична община с определения промил бърка по-дълбоко в джобовете на столичани, отколкото е необходимо. Въпреки това обаче не се приема предложението на БСП Лява България за 5% отстъпка, ако човек в първия срок си плати цялата такса смет.

"Какво е общото намаление на такса смет, което предлагате?", попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че предлагат 10% намаление, като разчетът е, че ако дори се запази сегашната събираемост, точно събраните средства пак ще са с няколко милиона повече от необходимите. Ако общината направи необходимото да се увеличи събираемостта, пак ще се окаже, че са повече, въпреки предлаганото намаление. "Така че ние мотивирано цялата група съветници го предлагаме. Очакваме гражданите на София да защитят принципната позиция, че щом нещо е в повече, няма нужда да бъде събирано, щом самата администрация не защитава, че е необходим този разход за точно определени дейности. И ще го отстояваме в комисии и на заседания на Общинския съвет. Въпрос на разчети е. Ако управляващите ни убедят, че 10% намаление е рисковано, защото те имат много важни инвестиции, които смятат да правят, или дейности през следващата година за повишаване качеството на услугата и ни докажат, че 8% е намалението, което трябва, също е въпрос на разговори и на мотивация да се приеме. Но минималното, което няма как да не приемат, според мен, и аз ще съм много разочарован, ако не го приемат, е 5% отстъпка от такса смет за хората, които в първия срок платят таксата за цялата година!", завърши Борис Цветков.

Странична лента