Съдържание

Статии

Иво Христов в "Красна поляна": Спасението на България трябва да е резултат от усилията на всички българи

"Спасението на България трябва да е продукт на всички българи". Това заяви на среща с граждани в Красна поляна проф. Иво Христов - народен представител от ПГ на БСП за България. Събитието бе организирано от Районния съвет на БСП. В срещата участва и народният представител Александър Симов. Управляващите се опитаха да прикрият скандалния начин, по който беше приет бюджетът за 2018 година като подменят дневния ред на обществото с приказки за ланския сняг. Но с  този бюджет мнозинството, което го прие, и правителството, което го внесе, няма да решат нито един от проблемите на обществото ни. Това е един бюджет на застоя и затъването на България в социално и икономическо блато, в мизерия и липса на перспектива, заяви Александър Симов.

Проф. Христов направи анализ на външнополитическата обстановка, като сподели мнението си, че 2018 година в много отношения ще бъде водоразделна за Европа и света. "Много е важно на къде ще тръгне Европейският съюз, не само по отношение на това какъв тип интеграция ще покаже и къде е България в тази интеграция, но и какъв тип кохезионна политика ще води за напред. На базата на всичко това е важно какъв тип икономика ще създаваме в България. Ще го има ли АЕЦ "Белене" - при каква формула и с какви инвеститори?".

Проф. Иво Христов сподели, че не е влязъл в политиката, за да прави политическа кариера, а защото смята, че политиката е поле, в което трябва интелектуалците да критикуват и споделят какво мислят.

"Няма да спра да казвам каквото мисля. Смятам, че народите, които не искат да потъват, се борят. За съжаление ние, българите, не направихме нищо този процес да бъде спрян: два милиона и половина българи - цветът на нацията, напуснаха България; обезлюдяването на цели райони вече е факт; в България вече е налице демографска катастрофа. При тази ситуация големият въпрос е ще я има ли България и как да бъде спасена? Спасението на България трябва да е продукт на всички българи", категоричен бе той.

Управляващите се опитват да отклонят вниманието на обществото ни от истинските проблеми с приказки за разследване на приватизацията. Но не могат и не искат да обяснят защо дават Летище "София" на концесия и удобно пропускат да си спомнят, че точно след Костовата приватизация Бойко Борисов като главен секретар на МВР имаше цялата власт да разследва корупцията, но четири години не направи нищо. Като единствена алтернатива на настоящото управление БСП трябва да има и има своята актива позиция и своята визия за друга политика и друго развитие на страната, заяви председателат на РС на БСП Евгений Белий.

На събитието беше представен и филмът на Елена Йончева "Граница", който предизвика широк дебат в обществото и породи съмнения доколко е ефикасно предпазното съоръжение по българската граница.

Странична лента