Председателят на БСП София Диана Тонова почете загиналите за свободата на България на Братска могила

По традиция БСП София отбелязва 2-ри юни на Братската могила в Борисовата градина, където отдаваме почит на загиналите за свободата на България. В отбелязването на тази паметна дата се включиха и председателят на софийската организация Диана Тонова, водачите на 23 и 24 МИР София на „БСП за България“ Христо Проданов и Георги Свиленски, Евгений Белий, председател на БАС.

Диана Тонова се обърна към присъстващите симпатизанти на БСП и граждани на София с думите:

 148 години БЕЗСМЪРТИЕ!

Скъпи другари, съграждани, приятели!

В ден като днешния две чувства изпълват сърцата ни: на преклонение и дълг. Преклонение пред героизма и саможертвата на загиналите за свободата и независимостта на България и дълга да помним и пазим паметта за това жива.

Днес се навършват 148 години от паметния за историята ни ден – 2 юни 1876 г., когато в огъня на борбата за национална независимост България губи един от най-значимите си герои – поета-революционер Христо Ботев. Със своя непокорен дух и всеотдайност Ботев се превръща в безсмъртен пример за подвиг и саможертва в името на Отечеството. Ботев остава завинаги символ на несломим революционен дух, съчетан с изключителен поетичен и журналистически талант. С поезията на Ботев, изучавана в училище, израстват поколения българи. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, казва поетът и това са пророческите му думи, увенчали саможертвата на героите, загинали за свободата на България. Защото днес, заедно с паметта на Христо Ботев, почитаме всички, дали живота си за родината.

Затова 2 юни не е ден на печал, а паметна дата, която ни изпълва с гордост от делото на онези достойни личности, патриоти, записали имената си със златни букви в нашата история.

Днешният ден трябва да бъде и ден на равносметка на нашето поколение, защото бъдещето, за което тези горди синове и дъщери на България са дали живота си е настоящето, което е наша отговорност.

Дали обществото ни днес е на висотата на техните дух, вяра, идеали и саможертва?

На 13 юли 1875 година 27 годишният Христо Ботев пише във в.“Знаме“ „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.“

Век и половина по-късно обществото ни е приковано в оковите на апатията, без да си даваме сметка, че това е своеобразно робство, защото апатията винаги поставя под въпрос естеството, възможностите и мащабите на човешката автономност и автентичност, ограничава мотивационните избори.

Във време като днешното, в което властва безнравствеността в политиката и тя е инструмент в ръцете на безпринципни, корумпирани, алчни и зависими субекти, апатията поставя под риск и бъдещето на децата ни.

Защото отговорността за настоящето в държавата ни е наша. Наша е отговорността и за кризата на ценности във всички свери на живота ни. Тази отговорност днес ни задължава да се бунтуваме, да имаме ясна гражданска позиция, да съхраним традициите си, да запазим свободите си и да отстояваме общество, в което грижата за ближния и за човека е нравствена  ценност.

Затова са дали живота си героите, които днес почитаме.

От нас сега историята не иска саможертва, иска гражданска активност. Да възродим държавата, която защитава и се грижи за хората и отстоява националния интерес. Да възстановим държавността. Гарант за сигурна, социална и справедлива държава е БСП. Затова да проявим нашата гражданска активност и отговорност с номер 24 за достойна България в мирна Европа!

Scroll to Top